- De Indiase regering overweegt de export van met name breukrijst te beperken.
- Door aanhoudende droogte in sommige gebieden van India is er niet genoeg rijst aangeplant.
- Het mogelijke exportverbod vormt een bedreiging voor de voedselbevoorrading van andere landen.
- Lees ook: Rijstgiganten Vietnam en Thailand overwegen vorming van een ‘rijstkartel’ – dat is slecht nieuws voor consumenten
India, ’s werelds grootste rijstexporteur, zal waarschijnlijk de export van sommige rijstsoorten beperken omdat het binnenlands aanbod wordt bedreigd. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg.
De Indiase regering bespreekt op dit moment het instellen van exportbeperkingen op breukrijst omdat de prijzen van deze rijst erg de lucht in zijn geschoten, aangezien er een tekort aan is.
Bijna 20 procent van de Indiase rijstexport bestaat uit de vorm van rijst. Breukrijst, rijstkorrels die tijdens het oogsten of transporteren zijn gebroken, wordt met name in veevoer en voor de productie van ethanol gebruikt. De gesprekken over de exportbeperkingen zouden volgens bronnen van Bloomberg in een vergevorderd stadium zijn.
De mogelijke beperkingen zijn een reactie op een tegenvallende oogst. De opbrengst is dit seizoen gekrompen omdat in sommige belangrijke gebieden voor de rijstproductie weinig regen is gevallen. In de regio’s Uttar Pradesh en Bihar is er wel 40 procent minder regen gevallen in de moessonperiodes. Daardoor is er nu ook zo’n 8 procent minder rijst aangeplant.
Bovendien zijn de prijzen van de rijst hard gestegen dit jaar door toenemende vraag uit het buitenland. Tot de belangrijkste afnemers behoren China, dat het voornamelijk voor veevoer gebruikt, en enkele Afrikaanse landen die de rijst voor voedsel importeren.
India neemt sleutelpositie in bij wereldwijd handel in rijst
India is goed voor 40 procent van de handel in rijst wereldwijd. Beperkingen van de Indiase rijstexport zullen grote gevolgen hebben voor de miljoenen mensen die aangewezen zijn op rijst als hoofdvoedingsmiddel. Ongeveer 90 procent van de rijst ter wereld wordt nu verbouwd en geconsumeerd in Azië.
De exportbeperkingen zullen een zware tegenslag vormen voor landen in regio's waar inwoners nu al worstelen met het ophoesten van de hoge prijzen voor levensonderhoud. Ook zal een verbod de honger in bepaalde gebieden in de wereld verergeren.
Na de Russische inval in Oekraïne ontstonden er tekorten voor tarwe en maïs en schoten de prijzen van deze gewassen omhoog. Door de grote rijstvoorraden kon een grotere voedselcrisis worden voorkomen.
India verbood in mei al tarwetransporten nadat een hittegolf de tarweopbrengsten in verschillende staten had geschaad. Het land legde ook al de export van suiker aan banden. Deze exportverboden veroorzaakten schokgolven over de wereldmarkt.